maandag 20 juni 2011

Nieuws over Anna van Egmondstraat 1












Inleiding
In April 2007 publiceerde de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer van de Gemeente Eindhoven een ontwikkelingsvisie voor de Bergen. Uitgangspunt voor die visie was om de Bergen in zijn bestaande kwaliteiten te koesteren en te versterken. We citeren uit de samenvatting van de visie: “De menging van (publieksgerichte) functies is in de Bergen groter dan op andere plekken in het centrum. De Bergen voegt aan de binnenstad een steeds meer gewaardeerde eigen sfeer toe. De karakteristieke en sfeervolle buurt is het ‘Quartier Vivant’ van Eindhoven. Het is een cultuurhistorisch waardevol gebied gekenmerkt door kleinschaligheid en een mix van wonen, winkels, zakelijke en ambachtelijke dienstverlening en horeca. Deze mix en variatie vormen de kracht van de Bergen. Het is een fijne buurt om in te wonen. De bewoners, voornamelijk Nederlandse, hoogopgeleide, werkende of studerende mensen die van het leven genieten, zijn trots op de wijk en daardoor zeer betrokken bij de ontwikkelingen aldaar.” Tot zover de Gemeente Eindhoven. Wat is er terecht gekomen van deze visie? En meer in het bijzonder: wat is de realiteit van alledag in het gebied rond de Sint Catharina- en Anna van Egmondstraat?


Historie
Als we even teruggaan in de historie van de buurt dan is met het verdwijnen van de muziekschool en bijbehorende aankoop van het onroerend goed door de Stichting Trudo de sfeervolle pluriformiteit erg veranderd. In de omgeving van de Sint Catharinastraat zijn er eengezinsappartementen gekomen, zogenaamde studio's. Er is in ruime mate kamerbewoning aanwezig. En daarnaast kocht de Stichting Trudo ook het pand Anna van Egmondstraat 1 aan. De Stichting Trudo verhuurde het pand de afgelopen tien jaar aan uiteenlopende bewoners. Incidenteel was het een uitwijkmogelijkheid voor de plaatselijke bewoners wanneer zij in een verbouwingssituatie zaten. Er woonde tijdelijk een Somalisch gezin en vanaf 2006 bood het pand onderdak als Zorghotel Anna voor daklozen. Twee directe buren werden door de Stichting Trudo over de nieuwe bestemming voor het pand via een brief ingelicht. Een van de buren heeft daarop actie ondernomen en de brief van de Stichting Trudo verspreid aan alle bewoners die in de omgeving van het pand van Anna van Egmondstraat 1 woonden. Veel bewoners waren bezorgd en als reactie daarop heeft de Stichting Trudo een klankbordgroep in het leven geroepen. Op onregelmatige tijdstippen kwamen de Stichting Trudo en de klankbordgroep bijeen om zaken door te spreken met betrekking tot het Zorghotel Anna. In December 2010 sloot het Zorghotel Anna haar opvang voor daklozen en ging de Stichting Trudo op zoek naar een nieuwe huurder.


Media
In de media was er inmiddels sprake van het feit dat de klankbordgroep met de Stichting Trudo overleg voerde over welke nieuwe huurder het beste zou zijn voor de buurt. De Stichting Trudo heeft echter de klankbordgroep geen stem in het selectieproces gegeven. De klankbordgroep had geen keuze uit een nieuwe huurder of doelgroep. De Stichting Trudo wilde de uiteindelijke keuze voor een nieuwe huurder zelf kunnen maken. Tegelijkertijd vond de Stichting Trudo de mening van de klankbordgroep belangrijk genoeg om mee te wegen. Daarom vond de Stichting Trudo dat ze de klankbordgroep actief moest blijven betrekken bij lopende ontwikkelingen rondom het pand Anna van Egmondstraat 1. De Stichting Trudo deelde in Januari 2011 aan de klankbordgroep mee dat er vijf gegadigden zouden zijn: Neos, Het Leger des Heils, Impegno, de AtlantGroep en er was tevens sprake van een uitvalsbasis voor het bedrijf Van Egdom Security BV. 


Notulen
Op 14 Februari bleek dat er van de vijf gegadigden maar drie mogelijke huurders overgebleven waren: Impegno, de AtlantGroep en Van Egdom Security BV. Over Impegno bestond onzekerheid. De AtlantGroep en Van Egdom Security BV, gaven op 16 Februari 2011 een presentatie aan de Stichting Trudo en de klankbordgroep. De AtlantGroep presenteerde de doelgroep en de nieuwe bewoners van de Anna van Egmondstraat 1. Ook Van Egdom Security BV presenteerde haar plannen. De Stichting Trudo stelde in haar notulen dat de AtlantGroep als doelgroep volwassenen vanaf 18 jaar met een justitieel verleden heeft. De AtlantGroep wilde ook een combinatie maken met Van Egdom Security BV. Van Egdom Security BV zou het pand ook graag willen gebruiken als uitvalsbasis voor hun surveillanten. Dit zou in de praktijk betekenen dat de beveiligers van Van Egdom Security BV met enige regelmaat ook in het pand te vinden zouden zijn. Tegelijkertijd konden zij dan hun oren en ogen in de omgeving de kost geven en in het pand zelf. De delicten die cliënten hebben gepleegd variëren. Het zullen voornamelijk personen zijn die zich herhaaldelijk schuldig hebben gemaakt aan kleine criminaliteit. Het kan ook zo zijn dat er zwaardere delicten gepleegd zijn. Dit is niet uitgesloten. Een uitgebreide intake zal duidelijk moeten maken wie geschikt is voor dit traject of niet. Mensen moeten gemotiveerd zijn, een dagbesteding volgen en een zekere mate van zelfstandigheid hebben. Hierdoor vallen verschillende verlaters van de penitentiaire inrichting al af. De Stichting Trudo hanteert de voorwaarde dat de AtlantGroep geen personen met TBS-maatregel of personen met zedendelicten dient te huisvesten in het pand aan de Anna van Egmondstraat 1. 


Beperkte Inbreng
Feit is dat de klankbordgroep zich nooit heeft mogen uitspreken over wie de nieuwe huurder zou kunnen of mogen zijn. Daarnaast werden in de notulen van de bijeenkomsten gegevens door de Stichting Trudo achtergehouden die voor de klankbordgroep juist essentieel waren. Wellicht beschouwde de Stichting Trudo de klankbordgroep als een dekmantel om zichzelf de gelegenheid te geven de eigen plannen door te kunnen voeren? Begin 2011 heeft de klankbordgroep informatie opgevraagd bij de Gemeente Eindhoven en pas toen is gebleken dat het Zorghotel Anna zonder toestemming van de Gemeente Eindhoven 5 jaar lang gehuisvest is geweest aan de Anna van Egmondstraat. Dit alles heeft de klankbordgroep doen besluiten de besprekingen met de Stichting Trudo vanaf eind Februari 2011 op te schorten en haar activiteiten voort te zetten onder de naam Klankbordgroep AvE1. Op 16 Maart 2011 heeft DAS Nederlandse Rechtsbijstand Verzekeringsmaatschappij NV in opdracht van twee leden van de Klankbordgroep AvE1 een aangetekende brief naar de Gemeente Eindhoven gestuurd. In deze brief wordt kenbaar gemaakt wat de plannen van de Stichting Trudo zijn. Indien noodzakelijk zullen de twee leden van de Klankbordgroep AvE1, wanneer de AtlantGroep het pand in gebruik dreigt te gaan nemen, een verzoek indienen om de Gemeente Eindhoven te houden aan handhaving van het huidige bestemmingsplan. 


Protest
Op 26 Mei 2011 liet de Stichting Trudo via e-mail aan de Klankbordgroep AvE1 weten dat zij het pand Anna van Egmondstraat 1 aan de AtlantGroep zal gaan verhuren. De Stichting Trudo heeft bij de Gemeente Eindhoven een omzettingsvergunning aangevraagd zodat de kamers op kamergewijze manier verhuurd en bewoond kunnen worden. De Klankbordgroep AvE1 heeft hierop inmiddels protest bij de Gemeente Eindhoven aangetekend. De Klankbordgroep AvE1 heeft ook een veiligheidsscan aangevraagd bij de Politie Eindhoven om in kaart te brengen of de veiligheidssituatie in de buurt gaat afnemen door de komst van vijf of zes volwassenen met een justitieel verleden. Verder heeft de Klankbordgroep AvE1 in kaart gebracht welke panden voor kamerbewoning worden gebruikt en welke bijzondere doelgroepen in de omgeving worden gehuisvest (daarover beneden meer). De Klankbordgroep AvE1 vindt het van belang dat deze informatie door de Gemeente Eindhoven meegewogen wordt in de procedure voor het omzetten van de vergunning.


Zorg en bezorgdheid
Als bewoners van deze buurt maken de leden van de Klankbordgroep AvE1 zich ernstige zorgen. Wij zijn ons terdege bewust van de noodzaak dat de zwakkeren in deze samenleving kansen moeten krijgen om terug te keren in de maatschappij. Echter met de eenzijdige druk die de Stichting Trudo legt op de samenstelling van de straten in deze buurt en hun bewoners, lijkt ons dat hier een grens wordt overschreden. Als de Stichting Trudo de zorgplicht van een leefomgeving voor volwassenen met een justitieel verleden in deze buurt wil verwezenlijken, heeft ze ook de plicht te kijken naar álle sociale aspecten die dit voornemen met zich meebrengt. Dit betekent kijken naar de sociale aspecten voor de mensen die op Anna van Egmondstraat 1 komen te wonen. De Klankbordgroep AvE1 is namelijk van mening dat het pand aan de Anna van Egmondstraat 1 totaal niet geschikt is voor meervoudige bewoning, los van het feit dat dit onder (beperkte) begeleiding gebeurt. Dit is in het verleden ook gebleken, op momenten dat er zorg verleent moest worden aan bewoners. Daarnaast heeft het pand geen buitenruimte of tuin. Dit zal ‘rondhangen’ op straat in de hand werken. In de tijd dat het pand het Zorghotel Anna huisvestte, hebben we daar iedere dag voorbeelden van kunnen zien. Het betekent ook kijken naar de sociale aspecten die van belang zijn voor de buurt en haar bewoners. De Klankbordgroep AvE1 heeft een inventarisatie gemaakt van het aantal woningen dat alleen al in de Sint Catharinastraat in gebruik is voor meervoudige bewoning/kamerbewoning, appartementen en reguliere bewoning. Dat komt neer op een percentage van 30-50 procent. Daar komt nu dus nog een pand bij. Het valt niet te ontkennen dat dit veranderingen zijn in de buurt die niet terug te draaien zijn. Op het moment dat de Gemeente Eindhoven zal besluiten het pand aan de Anna van Egmondstraat 1 geschikt te verklaren voor (let op!) zelfstandige bewoning, betekent dit namelijk automatisch een blijvende verandering aan het bestemmingsplan. Het karakter van de buurt zal volgens ons hierdoor veranderen, en wel blijvend. De Klankbordgroep AvE1 maakt zich ook zorgen over wat ook wel de ‘aanzuigende werking’ van het huisvesten van deze doelgroep wordt genoemd. De eventuele toekomstige bewoners van de Anna van Egmondstraat 1 kunnen hier niet zelf verantwoordelijk voor worden gesteld. De in de buurt aanwezige horeca lijkt vanuit dit oogpunt ook mogelijk problematisch. Als buurtbewoners hebben we enerzijds het volste vertrouwen dat de Gemeente Eindhoven in deze zaak een verstandig besluit zal nemen. We zullen er anderzijds alles aan doen om alle informatie die van belang is voor onze buurt in te brengen in de procedure die nu loopt, namelijk de aanvraag voor een omzet vergunning.


Informatie
Met deze brief willen wij als Klankbordgroep AvE1 jullie als bewoners van dit gebied, het ‘Quartier Vivant’ van Eindhoven informeren over deze gang van zaken. We willen iedereen in de buurt zicht geven op de activiteiten wij op dit moment ondernemen. Ook willen we jullie informeren over het juridische traject dat we indien nodig, tegen de vergunning-verlening zullen opstarten. Meer informatie vinden jullie ook via deze blog. Samen met eventuele reacties uit de buurt willen we graag kijken hoe we hier op korte termijn een vervolg aan kunnen geven. 


Met vriendelijke groeten, 


De leden van de Klankbordgroep AvE1

11 opmerkingen:

  1. Dit artikel is integraal overgenomen op http://annavanegmondstraat040.blogspot.com/.
    Hopelijk ervaren jullie van hieruit ook steun bij deze nare situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Koos cornelissen2 juli 2011 om 15:36

    Als bewoner van de oranjestraat en horeca ondernemer op het Wilhelminaplein maak mij ernstige zorgen over de plannen van Trudo mbt Anna van Egmondstraat 1.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het helemaal eens met uw brief. Dit pand is totaal ongeschikt voor dit soort doeleinden en brengt enorm veel overlast met zich mee voor omwonende. Met name het buiten " hangen" 's avonds van de bewoners geeft een onprettig gevoel voor buurt bewoners.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste leden van de klanbordgroep,
    Ik sta volledig achter dit initiatief. Er is alle aanleiding om aan te nemen dat de nieuwe bewoners, net zoals de oude bewoners, op de hoek gaan 'hangen'. Hier kunnen ze zelf wellicht ook niets aan doen met gebrek aan een tuin. Dit pand is hiervoor niet geschikt!
    Er is in 2010 bij ons ingebroken. Eerlijk gezegd denk ik dat de kans op inbraak niet kleiner wordt met deze plannen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik hoop dat stichting Trudo afziet van dit idiote idee en ons niet belast met deze toekomstige overlast. Stichting Trudo, er is een verschil tussen terminale junks en jonge (fitte) ex-gedetineerde. Een beveligingsbedrijf inhuren om dit mogelijk te maken is daarbij als het toch al moet geen slecht idee, maar geeft wel aan dat dit een idioot idee is. AUB laat ons rustig en veilig wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. IK STA ACHTER DE KLANKBORDGROEP
    LAAT DEZE BUURT NU MAAR EENS MET RUST
    EN EEN BEVELIGINGSBEDRIJF WORD NATUURLIJK OP DEN DUUR VEEL TE DUUR DUS DAT GEBEURT DAN NIET
    ZOEK EEN ANDERE LOCATIE ,WAAR DE MENSEN ZO MIN MOGENLIJK LAST VAN HEBBEN
    6 JULI 2011

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Toen ik van de plannen hoorde ben ik onmiddelijk naar Bea en Frans Teeuwen van nr 9a in de Catharinastraat gegaan die ertegenover wonen. Ik heb hun gevraagd wat zei ervan vonden. Dit omdat zij uit sociale overwegingen al vele vele jaren geen enkel bezwaar hadden tegen alle groepen die het pand bewoonden. Over de huidige groep klagen ze niet maar zijn er wel bang voor. 'voelt niet goed, zei Bea, de vorige groep veroorzaakte ook veel overlast omdat ze altijd op straat hingen'. Hun mening is voor mij fundamenteel. Dus moet Trudo nu inderdaad maars een ophouden met dat pand en het verkopen.
    Huub Segeren Catharinastraat 24

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De kans dat een ex-gedetineerde niet alleen een justitieel verleden maar ook een justitieel toekomst heeft blijkt uit onderzoek vrij groot. Verder gebeuren de meeste misdrijven in de woonomgeving van de dader. Het lijkt me dus een gevaarlijk experiment met de bewoners van de Sint Catharinastraat en de Anna van Egmontstraat om de plannen van Stichting Trudo tot uitvoering te brengen. Ik zelf ben al een keer door een jonge man met een justitieel verleden in Eindhoven overdags in elkaar geslaan. Pas naar 2 jaar was ik volledig hersteld.. Voor ons kinderen vrees ik, dat ze niet meer veilig buiten kunnen spelen. Daarom sta ik als bewoner van de Sint Catharinastraat achter het initiatief van de klankbordgroep.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bewoner St Catharinastraat20 september 2011 om 11:08

    Why do Trudo always think up such extreme uses of this house? It almost seems like a deliberate attempt to annoy the local residents. Especially when it seems to take a year of legal processes every time they want to rent it. I can hardly believe they make any profit!
    If I owned the house I would make it into 2 apartments and rent them out. No hassle, steady income. Done.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bewoner St Catharinastraat20 september 2011 om 11:22

    The 5 ex-offenders moving to the house will probably end up hanging out in the children’s play area with their friends.
    This is where the previous inhabitants of the Zorg hotel went to smoke their joints.
    In Catharinastraat alone there are at least 14 children under 8 years old who need a place to play. This is also the local playground for children in the rest of the Bergen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bewoner St Catharinastraat20 september 2011 om 11:43

    I just heard about an article in yesterday's newspaper saying that 5 just-released offenders will move into the house in November already. Can this be correct? I thought an application for kamer-verhuur still had to be made. What’s going on? It looks like the whole thing is a done-deal before the change of bestemmingplan has even been discussed.

    BeantwoordenVerwijderen